decembrie
22
2017

Organizarea alimentaţiei copiilor în instituţiile de educaţie timpurie din sectorul Centru   (sezonul vară– toamnă)

 

Organizarea alimentaţiei copiilor are o importanţă majoră, deoarece este unul din factorii determinanţi în dezvoltarea fizică şi intelectuală a acestora. Din anul 2018, conform decizie nr.15/1 din 22.12.2017 „Cu privire la organizarea alimentaţiei gratuite a copiilor din instituţiile de învăţământ general din municipiul Chişinău pe anul 2018 ” norma financiară zilnică pentru un copil în instituţiile preşcolare constituie 28.35 lei. Această majorare a normei financiare zilnice pentru un copil la instituţiile preşcolare, are ca rezultat  ameliorarea statutul nutriţional al copiilor şi a permis implimentarea Recomandărilor Ministerului Sănătăţii al RM pentru un regim alimentar sănătos.

În urma controalelor efectuate în instituțile de educație timpurie, au fost verificate toate toate registrele care sunt necesare a fi îndeplinite, ordinele cu privire la organizarea procesului de alimentație, au fost verificate toate certificatele ce atesta calitatea și  proveniența produselor. Probleme referitor la perfectarea documentație n-au fost depistate.

La nivel de fiecare instituție prin ordin este creată comisia de triere care monitorizează procesul de alimentație al copiilor de la primirea produselor până la produsul finit servit pe masa copiilor.

În meniul de alimentație a fost pus accentul pe vitaminizarea bucatelor, salatele din legume. Astfel, pe lîngă varză, morcov, sfeclă, conopidă, cartofi, ceapă, verdeață, rădăcină de țelină, mere proaspete, banane, portocale, în alimentația copiilor a fost introduse legumele și fructele  de sezon: tomate proaspete, castraveți proaspeți, ardei dulci, dovlecei, cireșe, conform contractului nr.10/18B din 01.06.2018 cu agentul economic ,,Max Com Trade SRL,,

În luna iulie 2018 urmează a fi încheat contract pentru o varietate a legumelor si fructelor: tomate proaspete, castraveți proaspeți, ardei dulci, dovlecei, vînătă, piersici, caise, struguri, mere proaspete.

Meniul zilnic este bogat în produse de origine animalieră ( carne de bovină de 2 ori pe săptămână, fileu de pui 1 dată în săptămână, carne de găină 1 dată în săptămână, pește de 2 ori pe săptămînă)

Datorită faptului că au fost introduse mai multe fructe și legume în meniul zilnic al copiilor a fost înregistrată o creștere a normei fiziologice.

 

Denumirea produsului Norma în procente pentru luna mai Norma în procente pentru perioada:28.05.18-08.06.2018
Legume 87% 98%
Fructe 100% 115%
Carne 90% 94%
Pește 85% 85%
Produse lactate 84% 86%

 

 

Reeșind din datele de mai sus vedem o creștere a normei naturale depline la produsele ca: legume, fructe, carne și produse lactate.

Pentru promovarea alegirilor sănătoase s-au introdus mai multe salate în stare proaspătă, în mod special se pune accentul pe diversificarea alimentației copiilor în instituțiile preșcolare, în special pe achiziționarea legumelor si fructelor de sezon.

Calitatea alimentație copiilor în instituțile de educație timpurie, stabilirea și respectarea normelor fiziologice pentru un copil, precum și alte aspecte care vizează organizarea alimentație copiilor sunt prioritare și se depun eforturi pentru a oferi copiilor o alimentație armonioasă în continuare.