decembrie
20
2017

Organizarea alimentaţiei copiilor în instituţiile de educaţie timpurie din sectorul Centru

Una din sarcinile prioritare ale Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport sectorul Centru o constituie asigurarea dreptului copilului la o nutriţie sănătoasă, prin organizarea corectă cu excluderea riscurilora alimentaţiei copiilor în instituţiile de învăţământ preşcolar şi preuniversitar subordonate.

Normele financiare stabilite pentru alimentaţia copiilor din instituţiile de educaţie timpurie pentru perioada anului 2017, conform Ordinului nr.260 din 16.02.2017 cu privire la operarea unor modificări în ordinul nr.7 din 06.01.2017 „Cu privire la organizarea alimentaţiei gratuite a copiilor din instituţiile de învăţământ general din municipiul Chişinău pe anul 2017 constituie 22,95 lei pentru un copil. Majorarea normei financiare zilnice alocate alimentaţiei instituţiilor preşcolare a variat de la 18,70 lei în anul 2016 la 22,95 lei în anul 2017. Această majorare de 4,25 lei are ca rezultat ameliorarea statutului nutriţional al copiilor şi a permis implementarea Recomandărilor Ministerului Sănătăţii al RM pentru un regim alimentar sănătos, cum ar fi:

  1. În meniul de alimentaţie a fost pus accentul pe vitaminizarea bucatelor, salatelor din legume. Dat fiind faptul ca suntem in perioada rece a anului,instituțiile sunt aprovizionate cu urmatoarele legume: Cartofi, ceapa, varza,morcov, sfecla, conopida, verdeață, dovleac. De la 1 ianuarie 2018 urmeaza a fi introduse si roșiile in sucul lor.

În prezent instituțiile preșcolare din subordinea DETS s.Centru sunt aprovizionate cu fructe variate: Mere, banane, portocale, lamîie.

  1. Meniul zilnic de repartiţie a devenit mai divers, variat, majorându-se numărul de mese, de la 4 la 5 mese pe zi, spre deosebire de anul 2016. Astfel, a fost introdus dejunul II, unde copilul primeste un fruct prospat.

S-a introdus în meniul zilnic semințele care se folosec in salate si la copturi: semințe de susan, semințe de floare soarelui și scorțisoară.

  1. Conform meniului model iarna-primăvară care este aprobat de Centrul de Sănătate Publica,carnea este introdusă de 4 ori și peștele de 2 ori pe saptamână:

Carne de gaină refrigerată 2 ori pe saptamână.

Fileu de gaină refrigerat 1 data pe săptămână.

Carne de bovină 1 dată pe săptămână.

  1. Produsele lactate sunt prezente zilnic in meniu.

Dacă în 2016 copilul primea 60% din norma naturală de carne, acum aceasta este peste 90%, iar peşte de 2 ori pe săptămână, norma naturală atingând 86%, legume 80%, fructe prospete 96 %, unt100%, ouă 80%, produse lactate 90%, s-a micșorat procentul la crupe: daca în anul 2016 era de170%, acuma avem 120%.

  1. La nivel de fiecare instituţie prin ordin a fost creată comisia de triere care monitorizează procesul de alimentaţie al copiilor de la primirea produselor până la produsul finit servit pe masa copiilor.

Pentru promovarea alegerilor sănătoase s-au introdus mai multe salate în stare proaspătă, cât şi unele produse cu care copiii nu sunt obişnuiţi acasă, ca conopidă, dovleac ş.a. Această situaţie creează unele dificultăţi în implementarea unei alimentaţii sănătoase în instituţiile de educaţie timpurie, pentru că copiii trebuie formaţi cu deprinderi alimentare sănătoase încă de acasă. De aceea, calitatea alimentaţiei copiilor în instituţiile preşcolare, stabilirea şi respectarea normelor fiziologice pentru un copil, precum şi alte aspecte care vizează organizarea alimentaţiei copiilor sunt prioritare şi se depun eforturi pentru a oferi copiilor o alimentaţie armonioasă în continuare.

La moment se lucrează asupra reducerii consumului de patiserie industrială (covrigi, biscuiţi), şi înlocuirea lor cu chifle, plăcinte şi prăjituri proaspete pregătite în instituţii. Problema consumului excesiv de patiserie industrială persistă din cauza carenţei personalului auxiliar din blocurile alimentare

În domeniul achiziţiilor de produse alimentare se asigură transparenţa, acestea se publică din timp pe site-ul achiziţii.md şi se desfășoară în sediul Primăriei Chişinău; sunt monitorizate video, cu acces liber pentru toţi doritorii.